mdiet.gr - Σεραλίδης Γιώργος

 
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
Αρχική
Παιδική παχυσαρκία Εκτύπωση E-mail
child-obesity-2.jpg

          Οι φυσιολογικές ιδιαιτερότητες στη διατροφή καθορίζονται κατά ηλικία ανάλογα με τις ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά , την επάρκεια των ρυθμιστικών μηχανισμών και τις δυνατότητες πρόσληψης τροφής. Η παιδική ηλικία χαρακτηρίζεται από την αύξηση του μυοσκελετικού συστήματος και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας των παιδιών .Αυτό το γεγονός συνεπάγεται την αύξηση της προσλαμβανομένης τροφής. Το πεπτικό σύστημα των παιδιών είναι πλέον ώριμο λειτουργικά να δεχτεί μεγαλύτερη ποσότητα τροφής , αφού έχει εξασφαλίσει επαρκή χωρητικότητα και διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς επεξεργασίας και απομάκρυνσης των προιόντων του μεταβολισμού.

              Δυστυχώς όμως πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά καταναλώνουν ποσότητες τροφίμων που ξεπερνούν τις ανάγκες τους και οδηγούνται στην παχυσαρκία. Η παχυσαρκία αποτελεί φαινόμενο των δυτικών κοινωνιών και έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. Τα περισσότερα παιδιά έχουν τιμή βάρους μεγαλύτερη από αυτή που αντιστοιχεί για την ηλικία τους σύμφωνα με τις καμπύλες ανάπτυξης.

          Οι κύριες αιτίες της παχυσαρκίας είναι η πλούσια σε λίπη και ζάχαρη διατροφή και η ελαττωμένη σωματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με τη γενετική προδιάθεση. Η  παιδική παχυσαρκία όμως συνδέεται συχνά με  χρόνιες παθήσεις, όπως υπερλιπιδαιμίες , υπέρταση , σάκχαρο κ.α.  και γι αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά. Συγκεκριμένα οι  επιπτώσεις που έχει η παιδική παχυσαρκία στο καρδιαγγειακό σύστημα των παιδιών  είναι κυρίως η  αύξηση των λιπιδίων του αίματος (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια), γεγονός που είναι ανησυχητικό, αφού επιταχύνει την αθηρωματική διαδικασία και οδηγεί στις μεγαλύτερες ηλικίες σε έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επίσης η παχυσαρκία συνδυάζεται συχνά με υπέρταση , αφού με την υπερβολική λήψη τροφής λαμβάνεται και μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού.  

          Όσον αφορά το  πεπτικό σύστημα παρατηρούμε συνήθως στα παχύσαρκα άτομα λιπώδη εκφύλιση του ήπατος, η οποία τις περισσότερες φορές ανατάσσεται με την ελάττωση του σωματικού βάρους, ενώ όσον αφορά το αναπνευστικό σύστημα  από επιστημονικές μελέτες φαίνεται ότι τα νεαρά παιδιά με παχυσαρκία είναι πιο ευάλωτα στις αναπνευστικές λοιμώξεις. Επίσης από πρόσφατες έρευνες έχει βρεθεί ότι τα παιδιά με παχυσαρκία τείνουν να αποκτήσουν αντίσταση στην ινσουλίνη, αφού η ινσουλίνη που παράγει ο οργανισμός τους δεν επαρκεί για το βάρος που έχουν και εάν συνεχίσουν να κάνουν λανθασμένες διαιτητικές επιλογές θα εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη πολύ σύντομα.

          Στο μυοσκελετικό σύστημα επίσης συμβάλλει αρνητικά το επιλέον βάρος , αφού δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η οστική ανάπτυξη. Έτσι τα παχύσαρκα παιδιά,  πιο συχνά  από αυτά που έχουν φυσιολογικό βάρος, εμφανίζουν κατά τη σχολική περίοδο κύφωση και σκολίωση. Μία ακόμα αρνητική συνέπεια της υπερβολικής κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε ζάχαρη είναι η ανάπτυξη της τερηδόνας  και κατά συνέπεια της άσχημης στοματικής υγειινής των παιδιών αυτών.

          Τέλος δεν πρέπει  να αγνοήσουμε τις επιπτώσεις που έχει η παχυσαρκία στη ψυχολογία των παιδιών, αφού συχνά τα παιδιά αυτά οδηγούνται στην απομόνωση, στον αρνητισμό και στην κατάθλιψη.

           Παρόλο αυτά η παιδική ηλικία θεωρείται ως η τελευταία ευκαιρία για τους γονείς να επηρεάσουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους. Αυτό μπορεί να συμβεί , γιατί τα παιδιά ακόμα δεν έχουν αποκτήσει την ανεξαρτησία τους και πολλές ώρες της ημέρας βρίσκονται κάτω από την επιτήρηση τους. Καλό είναι λοιπόν οι γονείς να έχουν σωστές διαιτητικές συνήθειες και να επιλέγουν στο τραπέζι τους τρόφιμα από τη μεσογειακή πυραμίδα. Έτσι το παιδί εξοικειώνεται με νέα τρόφιμα και σιγά- σιγά τα προσθέτει στο καθημερινό του διαιτολόγιο. Γι αυτό το λόγο το παιδί δε πρέπει να πιέζεται από τους γονείς όσον αφορά τη δοκιμή νέων τροφίμων, άλλα να το αφήνουν μόνο του να αποφασίσει πότε θα το κάνει. Το ίδιο ισχύει και για την ποσότητα τροφής, δηλαδή το παιδί δε πρέπει να πιεζέται για να καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα τροφής από αυτή που επιθυμεί. Χρήσιμο φαίνεται για τη σωστή διατροφική διαπαιδαγώγηση του παιδιού να συμμετέχει και  στην προετοιμασία και το σχεδιασμό των γευμάτων στο σπίτι, αφού αυτή η διαδικασία είναι διασκεδαστική για το παιδί και έτσι μαθαίνει τα τρόφιμα, τη χρησιμότητα τους και τη θρεπτική αξία τους . 
Επιπλέον οι γονείς πρέπει να παροτρύνουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα και να μη περνάνε τον ελεύθερο τους χρόνο παρακολουθώντας τηλεόραση. Έχει βρεθεί από πρόσφατες μελέτες ότι τα παιδιά που βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση οδηγούνται στην παχυσαρκία. Αυτό οφείλεται από τη μια πλευρά στη μειωμένη φυσική δραστηριότητα και από την άλλη πλευρά στα διαφημιστικά μηνύματα που παρεμβάλλονται των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά επηρεάζονται από διαφημίσεις που προβάλλουν τροφές χωρίς θρεπτική αξία , αλλά πλούσιες σε λίπη, ζάχαρη και αλάτι, όπως αναψυκτικά, γαριδάκια, γλυκίσματα, δημητριακά πρωινού πλούσια σε ζάχαρη και κακάο κ.α. Έτσι τα παιδιά ζητούν και επιλέγουν για σνακ κάποιο τρόφιμο από αυτήν την κατηγορία. 
 Κι σε αυτό το σημείο σημαντική  είναι η συμβολή των γονέων στην εκπαίδευση των παιδιών να επιλέγουν τρόφιμα για κολατσιό όπως φρούτα και φυσικούς χυμούς καθώς και κάποια λαχανικά π.χ. καρότα και όχι αυτά που προτείνονται από τις διαφημίσεις. Στην περίπτωση που οι γονείς βλέπουν το παιδί τους να κερδίζει βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα και να προτιμά τροφές λιπαρές και πλούσιες σε ζάχαρη, καλό είναι να απευθύνονται σε κάποιο ειδικό διατροφολόγο – διαίτολόγο για συμβουλές και οδηγίες .
 
aruro.JPG
SYNTAGH.jpg
Το Άρθρο του Μήνα
Η Συνταγή της Εβδομάδας


diet-in-veggies.jpg
metrhsh.jpg
Διατροφή μέσω Διαδικτύου
Υπολογίστε...







mdiet.gr - Σεραλίδης Γιώργος