mdiet.gr - Σεραλίδης Γιώργος

 
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
Αρχική arrow Αρθρα Διατροφής arrow Υγιεινές συνταγές arrow Διατροφή κατά την Καθαρά Δευτέρα
Διατροφή κατά την Καθαρά Δευτέρα Εκτύπωση E-mail

sarakosti.jpgΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ :
ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΕΤΡΟ!!!

  • • Ποια σαρακοστιανά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε χοληστερόλη;
    • Ποια είναι τα πιο δύσπεπτα;
    • Πώς πρέπει να τα μαγειρεύουμε;
    • Μπορούμε να γευτούμε άφοβα τα θαλασσινά;

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας έχει νόστιμους μεζέδες, και μάλιστα από αυτούς που δεν υπάρ¬χουν πολύ συχνά στο τραπέζι μας. Το αποτέλεσμα είναι να τρώμε συνήθως περισσότερο από όσο θα έπρεπε, και βέβαια να μην υπολογίζουμε τις θερμίδες. Γεγονός πάντως είναι ότι οι περισσότεροι νηστίσιμοι μεζέδες είναι παχυντικοί, ιδιαίτερα πλούσιοι σε χοληστερόλη και μπορούν να μας προκαλέσουν δυσπεψία. Η Καθαρά Δευτέρα είναι μόνο μία φορά το χρόνο και είναι υπερβολικό να στερηθούμε τις νοστιμιές της, μπορούμε όμως να απολαύσουμε τα εδέσματα ξέροντας τι τρώμε και φροντίζοντας το φαγητό μας!!

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗ ΔΥΣΠΕΨΙΑ
Το σαρακοστιανό τραπέζι κρύβει μία μεγάλη παγίδα: δεν περιλαμβάνει ένα κυρίως πιάτο, αλλά πολλά μεζεδάκια. Έτσι, χωρίς να το αντιληφθούμε, τρώμε περισσότερο από όσο συνήθως. Από την άλλη πλευρά, όσο ελαφριά κι αν είναι τα νηστίσιμα, όταν καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα δημιουργούν δυσπεψία, όπως και κάθε άλλο φαγητό. Αν θέλετε λοιπόν να αποφύγετε το βάρος στο στομάχι, τη δυσφορία και τις καούρες μετά το γεύμα, μπορείτε να ακολουθήσετε τις εξής συμβουλές:
 Ελέγξτε την ποσότητα που θα καταναλώσετε συγκεντρώνοντας τα μεζεδάκια που θέλετε να γευτείτε σε ένα πιάτο και αρκεστείτε σε αυτά.
 Περιορίστε την ποικιλία στο πιάτο σας. Η ανάμειξη αλμυρών, ξινών, γλυκών και λιπαρών τροφών αυξάνει τις πιθανότητες να οδηγηθεί κανείς σε δυσπεψία.
 Προτιμήστε από το σύνολο των μεζέδων τους ψητούς ή τους βραστούς. Αποφύγετε τα μαγειρευτά φαγητά με σάλτσα, γιατί και πιο δύσπεπτα είναι και περισσότερες θερμίδες μας δίνουν.
 Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί πρέπει να είστε με τα ωμά οστρακόδερμα, γιατί, εκτός από δυσπεψία, μπορεί να προκαλέσουν και δηλητηρίαση
 Αντιμετωπίστε τη λαγάνα σαν ένα καθημερινό ψωμί και συνοδέψτε το φαγητό σας μόνο με μία φέτα. Η λαγάνα είναι εξ ορισμού πιο δύσπεπτη, γιατί περιέχει λιγότερη μαγιά, με αποτέλεσμα το άμυλο της να μην έχει ζυμωθεί και διασπαστεί σε πιο απλούς υδατάνθρακες, οι οποίοι πέπτονται ευκολότερα στον οργανισμό.
 Μασάτε σχολαστικά το φαγητό σας. Η καλά πολτοποιημένη τροφή πέπτεται ευκολότερα από την αμάσητη.
 Απολαύστε το φαγητό σας με ηρεμία. Μη βιάζεστε να φάτε. Η βιασύνη, το άγχος και ο θυμός προ¬καλούν αεροφαγία, που ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για τη δυσπεψία.
 Προσέξτε την ποσότητα του αλκοόλ που θα πιείτε. Το ούζο και το κρασί ταιριάζουν πολύ με τους μεζέδες, αλλά όταν καταναλώνονται με πολύ φαγητό δημιουργούν στομαχικά προβλήματα.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ
Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη, το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας θα σας προβληματίσει. Οι περισσότεροι μεζέδες της ημέρας αυτής είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε χοληστερόλη (π.χ., ταραμάς, θαλασσινά). Ωστόσο, οι καρδιολόγοι είναι μάλλον διαλλακτικοί στο θέμα αυτό και επισημαίνουν ότι κάποιος που προσέχει τη διατροφή του σε καθημερινή βάση δεν απαγορεύεται να φάει θαλασσινά ή ταραμά μία-δύο φορές το χρόνο. Αρκεί βέβαια από την επομένη να επιστρέψει στις «υγιεινές» του συνήθειες. Ωστόσο, χρήσιμο είναι να γνωρίζετε ότι η απορρόφηση της χοληστερόλης από το λεπτό έντερο εμποδίζεται από τις διαλυτές φυτικές ίνες. Αυτές δεσμεύουν τη χοληστερίνη και βοηθούν στην απομάκρυνση της από τον οργανισμό. Από τα τρόφιμα που συνήθως υπάρχουν στο τραπέζι μας την Καθαρά Δευτέρα, διαλυτές φυτικές ίνες περιέχουν  κυρίως τα φασόλια, το μπρόκολο, το καρότο, το λάχανο, το κρεμμύδι, το μήλο και το αχλάδι.

 
< Προηγ.   Επόμ. >
aruro.JPG
SYNTAGH.jpg
Το Άρθρο του Μήνα
Η Συνταγή της Εβδομάδας


diet-in-veggies.jpg
metrhsh.jpg
Διατροφή μέσω Διαδικτύου
Υπολογίστε...







mdiet.gr - Σεραλίδης Γιώργος