mdiet.gr - Σεραλίδης Γιώργος

 
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
Αγκινάρες αλα πολίτα Εκτύπωση E-mail

 ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες aginares.jpg

• Οκτώ Αγκινάρες
• Οκτώ μικρές πατάτες
• Τρία  μέτρια καρότα περίπου 300γρ.
• Οκτώ μέτρια μικρά κρεμμύδια
• 50 γραμμάρια  άνηθο ψιλοκομμένο
• Πέντε κουταλιές σούπας λάδι
• Αλάτι, πιπέρι και τρία  λεμόνια

Παρασκευή
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις ρίχνουμε σε νερό που μέσα έχουμε στύψει ένα λεμόνι. Κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες, καθαρίζουμε ολόκληρα τα ξερά κρεμμύδια, τις μικρές πατάτες, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια και τον άνηθο. Τα σοτάρουμε 3 λεπτά στην κατσαρόλα με το λάδι. Έχουμε στύψει τα δύο λεμόνια και με το χυμό τους σβήνουμε τις αγκινάρες. Ρίχνουμε και ένα ποτήρι του κρασιού νερό, αλάτι και πιπέρι χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο μισό. Παρακολουθούμε το νερό και αν χρειάζεται συμπληρώνουμε με λίγο νερό ακόμα. Προαιρετικά εάν μας αρέσει, μπορούμε να δέσουμε την σάλτσα του φαγητού μας προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας αλεύρι. Βράζουμε περίπου τρία τέταρτα της ώρας.

Διατροφικό σχόλιο
Η συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί μια καλή πηγή μονοακόρεστων λιπών και φυτικών ινών, με απουσία χοληστερίνης. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που προέρχονται από το ελαιόλαδο έχουν συνδεθεί με πρόληψη για καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών με καταπολέμηση της δυσκοιλιότητα, της ρύθμισης των επιπέδων σακχάρου, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης στον οργανισμό.
Η αγκινάρα περιέχει σημαντικές ποσότητες καροτενοειδών (β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη). Επιδημιολογικές έρευνες σε όλο τον κόσμο συσχέτισαν την υψηλή διαιτητική πρόσληψη αυτών των καροτενοειδών με μειωμένα επεισόδια καρκίνων του πνεύμονα, μαστού, τραχήλου, δέρματος και στομάχου.
Η αγκινάρα, κύριο συστατικό της συνταγής, είναι ακόμη πλούσια σε φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων λόγω της συμμετοχής του στη σύνθεση των νουκλεϊκών οξέων και απαραίτητο για την λειτουργία του νευρικού συστήματος. Το μαγνήσιο είναι ένα ακόμη συστατικό, το οποίο περιέχεται σε σημαντική συγκέντρωση στην αγκινάρα. Το μαγνήσιο παίζει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργικότητα εκατοντάδων ενζύμων, συμμετέχει στις αντιδράσεις πρωτεϊνόσυνθεσης και βοηθά τους μυς να χαλαρώσουν μετά τη σύσπαση. Σημαντική είναι η περιεκτικότητα της συνταγής και σε κάλλιο. Το κάλλιο ρυθμίζει τον όγκο των ενδοκυττάριων υγρών και επηρεάζει την σύσπαση των λείων μυϊκών ινών και έτσι είναι απαραίτητο για την διατήρηση του καρδιακού παλμού. Όμως, σε άτομα που έχουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε κάλλιο, η αγκινάρα θα πρέπει να αποφεύγεται.
Οι ευεργετικές ιδιότητες του κρεμμυδιού εξαιτίας των θειοαλλυλικών συστατικών του, τα οποία προέρχονται από το κόψιμο και λιώσιμο του κρεμμυδιού προσφέρουν περισσότερη υγεία λόγω της αντικαρκινικής τους δράσης.

 
< Προηγ.
aruro.JPG
SYNTAGH.jpg
Το Άρθρο του Μήνα
Η Συνταγή της Εβδομάδας


diet-in-veggies.jpg
metrhsh.jpg
Διατροφή μέσω Διαδικτύου
Υπολογίστε...







mdiet.gr - Σεραλίδης Γιώργος