Διατροφικές οδηγίες για Σπαστική Κολίτιδα
(Σύνδρομο Ευερέθιστου Παχέος Εντέρου)
Τι επιτρέπεται
1. Αφθονα υγρά σε μορφή ροφημάτων (χαμομήλι, χυμοί φρούτων
χωρίς ίνες κ.λπ.).
2. Κρέας, ψάρι, πουλερικά όσο συχνά επιθυμείτε. Πλέον
κατάλληλα είναι τα βραστά και τα ψητά σχάρας, που δεν περιέχουν καρυκεύματα και
δεν έχουν τσιγαριστεί.
3.
Ψωμί, κατά προτίμηση λευκό και φρυγανισμένο.
4. Αμυλώδη και καλά βρασμένες πατάτες.
5. Το γάλα, η φέτα, τα λευκά τυριά και τα γαλακτερά επιτρέπονται μόνο αν γίνονται ανεκτά. Για να το διαπιστώσετε αυτό, πιείτε μία κούπα κρύο γάλα. Αν σας προκαλέσει φούσκωμα, πόνο ή διάρροια, πρέπει να τα αποφεύγετε.
6. Οι βραστές σάλτσες σε μικρή ποσότητα.
7. Βραστά λαχανικά, μόνο αυτά που γίνονται ανεκτά.
8. Φρούτα, σε μέτρια ποσότητα, υπό μορφή κομπόστας ή και ωμά, εάν είναι μαλακά. Στα ωμά φρούτα πρέπει να αποφεύγεται η φλούδα.
9. Αφεψήματα. Η μέντα θα σας κάνει καλό.
Τι απαγορεύεται
1. Ξηροί καρποί και ξηραμένα φρούτα.
2. Μαύρο ψωμί – καλαμπόκι.
3. Δημητριακά με φλούδα (κολοκυθόσποροι, καλαμπόκι κ.λπ.)
4. Σκληρά λαχανικά, ρίζες (π.χ., λάχανο, αγγούρι, χόρτα, κοτσάνι κουνουπιδιού κ.λπ.)
5. Κρεμμύδι.
6. Σκληρά φρούτα ή με σπόρους, όπως σταφύλια, σύκα, φράουλες και εσπεριδοειδή.
7. Καφές, τσάι, αλκοόλ.
8. Τα υποκατάστατα ζάχαρης (φρουκτόζη, μαλτόζη, Canderel).
9. Τα αναψυκτικά του εμπορίου.
|