mdiet.gr - Σεραλίδης Γιώργος

 
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
Αρχική arrow Αρθρα Διατροφής arrow Υγιεινές συνταγές arrow Σαλάτες για το γιορτινό τραπέζι
Σαλάτες για το γιορτινό τραπέζι Εκτύπωση E-mail
__.jpg

Τέσσερις πρωτότυπες σαλάτες που θα δώσουν χρώμα και γεύση στο γιορτινό τραπέζι, συνδυάζο¬ντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Τώρα τις γιορτές που ή αφθονία &  η ποικιλία των εδεσμάτων είναι μεγάλη και το κρέας έχει την τιμητική του, οι σαλάτες δεν πρέπει να λείψουν από το γιορτινό τραπέζι. Σας προτείνουμε 4 ξεχωριστές σαλάτες με λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς, που θα δώσουν χρώμα και ποικιλία στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας και θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους σας.

Σαλάτα με φρέσκο σπανάκι & αβοκάντο
ΓΙΑ 2-3 ΑΤΟΜΑ
ΘΕΡΜΙΔΕΣ:     795
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ: 19g

ΥΛΙΚΑ
225 γρ. τρυφερά φύλλα από σπανάκι
115 γρ. ντοματίνια
1 μεγάλα αβοκάντο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 αγγούρι
50 γρ. ραπανάκια
Χυμός 1 μοσχολέμονου (λάιμ)

ΠΑ ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ
115 γρ. μαλακό τυρί της αρεσκείας σας
3 κουταλιές γάλα
1 κουταλάκια μουστάρδα
1/2 κουταλάκι λευκό ξίδι
Πιπέρι καγέν
Αλάτι και τριμμένο μαύρο πιπέρι
Ραπανάκια και φρέσκα κλαράκια αρωματικών χόρτων (μαϊντανό, άνηθο κλπ.) για γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβετε το αβοκάντο στη μέση, αφαιρείτε το κου¬κούτσι και τη φλούδα και κόβετε τη σάρκα σε φέτες. Τις τοποθετείτε σε μια πιατέλα και ης περι¬χύνετε με το χυμό του μοσχολέμονου.
Καθαρίζετε το σπανάκι, το πλένετε και το τοπο¬θετείτε σε ένα μπολ.
Πλένετε καλά τα ντοματίνια, κόβετε στη μέση τα μεγαλύτερα και τα ρίχνετε στο μπολ με το σπανάκι.
Κόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές φέτες, το αγγούρι σε χοντρά κομμάτια, τα ραπανάκια σε φέτες και τα προσθέτετε στο μπολ.
Για να φτιάξετε το ντρέσινγκ, βάζετε το τυρί, το γάλα, τη μουστάρδα, το ξίδι, μία πρέζα καγέν, αλά¬τι και λίγο μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάτε 30 δευτερόλεπτα περίπου μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Το αδειάζετε σε ένα μπολ (προσθέτετε λίγο ακόμη γάλα, αν θέλετε να γίνει το ντρέσινγκ πιο αραιό) και το γαρνίρετε με ραπανάκια και κλαράκια αρωματικών χόρτων.
Τοποθετείτε ης φέτες αβοκάντο με τα υπόλοιπα υλικά σε σαλατιέρα και σερβίρετε ξεχωριστά το ντρέσινγκ από τη σαλάτα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ
Η συγκεκριμένη σαλάτα πρέπει να συνοδεύει όσο το δυνα¬τόν λιγότερο λιπαρά φαγητά, γιατί το αβοκάντο που περιέχει είναι λιπαρό. Στο γιορτινό τραπέζι ταιριάζει απόλυτα με την ψητή γαλοπούλα. Η σαλάτα είναι ιδιαίτερα πικάντικη, χάρη στα ραπανάκια, τη μουστάρδα και το πιπέρι καγέν που πε¬ριέχει. Από το σύνολο των θερμίδων της σχεδόν οι μισές (306) προέρχονται από το αβοκάντο. Το αβοκάντο παρέχει επίσης 1,096 χιλιοστόγραμμα καλίου (συνολικά η σαλάτα περιέχει 3,067 χιλιοατόγραμμα καλίου), γεγονός που την κάνει διουρητική.

Σαλάτα με αχλάδια & καρύδια
ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
θΕΡΜIΔΕΣ:    861
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ: 11g

ΥΛΙΚΑ
175 γρ. βλαστάρια από σπανάκι (χωρίς κοτσάνια)
1 αντίδι ή μαρούλι σαλάτα
1 ραντίτσιο (πικρομάρουλο)
75 γρ. καρύδια χονδροκομμένα
3 μέτρια τραγανά αχλάδια
2 κουταλιές σάλτσα από μπλε τυρί (με σχινόπρασο αν βρείτε)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψήστε λίγο τα καρύδια σε μέτριο γκριλ για να αναδείξετε τη γεύση τους.
Πλύντε τα λαχανικά (σπανάκι, ραντίτσιο, αντίδι ή μαρούλι) και βάλτε τα σε ένα μπολ
Πλύντε καλά τα αχλάδια, κόψτε τα σε ίσες φέτες, αφήστε τα με τη φλούδα αφαιρώντας απλώς τα
κουκούτσια και βάλτε τα και αυτά στο μπολ μαζί με τα ψημένα καρύδια.
Περιχύστε τη σαλάτα με τη σάλτσα από το μπλε τυρί και ανακατέψτε την καλά.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ
Η συγκεκριμένη σαλάτα ταιριάζει στο τραπέζι σας με πιάτα που έχουν χοιρινό, γιατί το συγκεκριμένο κρέας συνδυάζε¬ται αρμονικά με τις γλυκόξινες γεύσεις. Στη σαλάτα που σας προτείνουμε είναι ιδανικός ο συνδυασμός φρούτων, λαχα¬νικών και ξηρών καρπών.

Ανάμικτη πράσινη σαλάτα
ΓΙΑ 4-6 ΑΤΟΜΑ
θΕΡΜIΔΕΣ:      460
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ: 3 γρ.

ΥΛΙΚΑ
200-225 γρ. ανάμεικτα φύλλα λαχανικών για σαλάτα και αρω¬ματικά φυτά (ένας καλός συνδυασμός είναι η ρόκα, το πικρομάρουλο και το κατσαρό αντίδι με αρωματικά, όπως ο βασιλικός, ο μαϊντανός και το εστραγκόν)
1 σκελίδα σκόρδο, ξεφλουδισμένη
2 κουταλιές ξίδι
1 κουταλιά μουστάρδα Ντιζόν (προαιρετικό)
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίψτε σε ένα μεγάλο μπολ με τη σκελίδα του σκόρ¬δου και αφήστε τη μέσα σε αυτό.
Ανακατέψτε το ξίδι, τη μουστάρδα, αλάτι και τριμ¬μένo μαύρο πιπέρι, ρίξτε το ελαιόλαδο και χτυπή¬στε το μείγμα.
Αφαιρέστε το σκόρδο, προσθέστε τα λαχανικά και ανακατέψτε καλά. Σερβίρετε αμέσως.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ
Η σαλάτα αυτή ταιριάζει με όλα στο τραπέζι σας, γιατί πε¬ριέχει ποικιλία λαχανικών. Λόγω του σκόρδου, είναι κατάλ¬ληλη για τους υπερτασικούς, με την προϋπόθεση να μη χρησιμοποιηθεί η μουστάρδα, που είναι πλούσια σε νάτριο.

Σαλάτα με μάραθο, πορτοκάλι & ρόκα
ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
θΕΡΜIΔΕΣ:     524
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ: 8g

ΥΛΙΚΑ
115g φύλλα ρόκας
1 ματσάκι μάραθο
2 πορτοκάλια
50g μαύρες ελιές

ΓIA ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ
2 κoυταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξίδι μπαλσάμικο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρέστε την εξωτερική φλούδα των πορτοκα¬λιών, αφήνοντας τη λευκή ψίχα, και κόψτε τις φλούδες σε πολύ λεπτές λωρίδες. Βράστε ης για λίγα λεπτά, και μετά στραγγίξτε τις.
Ξεφλουδίστε τα πορτοκάλια αφαιρώντας όλη τη λευκή ψίχα τους. Κόψτε τα σε λεπτές ροδέλες και βγάλτε τα κουκούτσια τους, αν υπάρχουν.
Κόψτε το μάραθο και βάλτε τον μαζί με τα πορ¬τοκάλια σε μια σαλατιέρα, ανακατέψτε τα και προ¬σθέστε τα φύλλα ρόκας.
Αναμείξτε το λάδι, το ξίδι, και αν θέλετε προσθέστε αλάτι και λίγο τριμμένο μαύρο πιπέρι Περιχύστε με αυτό το μείγμα τη σαλάτα, ανακατέψτε την καλά και αφήστε τη να «σταθεί» για λίγα λεπτά. Ρίξτε από πάνω τις μαύρες ελιές και τις λωρίδες από τη φλού¬δα του πορτοκαλιού και σερβίρετε.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ
Αυτή η ελαφριά και δροσιστική σαλάτα επειδή είναι πολύ μυρωδάτη, χάρη στο μάραθο που περιέχει, συνοδεύει τέλεια τα φαγητά με πιο ουδέτερη γεύση, όπως είναι ψητά πουλερικά ή κρέατα. Είναι σαλάτα πλούσια σε βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ. Αποτελεί ενδιαφέρουσα πρόταση για το γιορτινό τραπέζι, όπου δεν συνηθίζουμε να προσφέρουμε ελιές.

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >
aruro.JPG
SYNTAGH.jpg
Το Άρθρο του Μήνα
Η Συνταγή της Εβδομάδας


diet-in-veggies.jpg
metrhsh.jpg
Διατροφή μέσω Διαδικτύου
Υπολογίστε...







mdiet.gr - Σεραλίδης Γιώργος