Υλικά που χρειαζόμαστε: για πέντε μερίδες
• μισό κιλό σπανάκι
• 150g σκούρο ρύζι
• δυο μέτρια πράσα
• δυο φρέσκα κρεμμύδια
• λίγο άνηθο
• ένα φλιτζάνι χυμό ντομάτας κατά προτίμηση φρέσκο
• έξι κουταλιές της σούπας λάδι
• αλάτι, πιπέρι
Τρόπος παρασκευής:
Καθαρίζουμε το σπανάκι και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια ενώ αντίθετα το πράσο, τα κρεμμύδια και τον άνηθο τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Σοτάρουμε με την μισή ποσότητα λαδιού όλα τα λαχανικά για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και δυο ποτήρια νερό. Βράζουμε για 10 λεπτά περίπου με σκεπασμένη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και μετά προσθέτουμε το ρύζι που το έχουμε πλύνει νωρίτερα και τα μπαχαρικά. Σιγοβράζουμε για ακόμα 20 λεπτά. Λίγο πριν κατεβάσουμε από την φωτιά προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι. Αφού τελειώσουμε σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια στεγνή πετσέτα για να απορροφήσει τους υδρατμούς και να γίνει σπυρωτό το ρύζι.
Μπορούμε αν θέλουμε να μαγειρέψουμε το σπανακόρυζο χωρίς τον χυμό ντομάτας και να προσθέσουμε λεμόνι στο τέλος. Η επιλογή είναι δική σας και καλή επιτυχία…
|