mdiet.gr - Σεραλίδης Γιώργος

 
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
Πασχαλινή διατροφή Εκτύπωση E-mail

pasxa.jpgΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ :    ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ !!

Επειδή οι γιορτινές ημέρες μας κάνουν επιρρεπείς στις καταχρήσεις, πρέπει να έχουμε υπόψη πως δεν είναι ανάγκη να καταφύγουμε σε υπερβολές για να απολαύσουμε το πασχαλινό τραπέζι. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές μας που θα σας βοηθήσουν στο να τηρήσετε καλύτερα το προσωπικό σας πρόγραμμα διατροφής. 

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Το Μεγάλο Σάββατο και μέχρι το βραδύ, που θα στρωθεί το πρώτο τραπέζι των γιορτών με την παραδοσιακή μαγειρίτσα, είναι συνετό κατά τη διάρκεια της ημέρας να μην καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες τροφής. Έτσι, ένα λαδερό γεύμα είναι μια καλή πρόταση, αφού το βραδινό γεύμα θα μας δώσει το μεγαλύτερο ποσό θερμίδων της ημέρας. Επιστρέφοντας από την Ανάσταση, επειδή η μαγειρίτσα είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα, περιοριστείτε μόνο σ' ένα πιάτο μαγειρίτσα και σε μία σαλάτα. Τσουγκρίστε επίσης το κόκκινο αυγό σας, όπως προστάζει το έθιμο, αλλά αν μπορείτε μην το φάτε, φυλάξτε το για το πρωί της επομένης.
Κόκκινα αυγά : Κάθε αυγό μετρίου μεγέθους μας δίνει 78 θερμίδες, 5 γραμμάρια λίπος και 218  χιλιοστόγραμμα χοληστερίνη. Είναι λοιπόν πλούσια πηγή λίπους και χοληστερίνης, ενώ το ασπράδι περιέχει μόνο 17 θερμίδες και καθόλου χοληστερίνη.
Μαγειρίτσα : Η μαγειρίτσα είναι ένα πιάτο της μεσογειακής διατροφής και περιέχει πρωτεΐνες και λαχανικά. Τα βασικά της συστατικά είναι λιπαρά και έχουν υψηλή χοληστερίνη, η οποία 
«ανεβαίνει» τόσο από τα εντόσθια όσο και από το αυγολέμονο. Το χειρότερο από όλα είναι ότι κάποιοι κατά την παρασκευή της χρησιμοποιούν και βούτυρο. Από τη στιγμή όμως που έχει τόσα λιπαρά, το βούτυρο είναι εντελώς περιττό, και φυσικά άκρως εχθρικό για η σιλουέτα σας, αφού μία κουταλιά σούπας βούτυρο περιέχει 100 θερμίδες. Η μαγειρίτσα αυγολέμονο (χωρίς βούτυρο) μαγειρεμένη με λάδι δίνει 583 θερμίδες και περιέχει 47 γραμμάρια λίπος. Για να γλιτώσετε κάποιες θερμίδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο τα ασπράδια. Μία ακόμα καλύτερη πρόταση θα ήταν να μην την αυγοκόψετε.
ΜΠΙΡΑ ή ΚΡΑΣΙ; Ασφαλώς κρασί. Η μπίρα πρέπει να αποφεύγεται, γιατί αυξάνει την κατακράτηση υγρών και προκαλεί το γνωστό φούσκωμα. Το ίδιο ισχύει και  για τα αεριούχα ποτά. Ένα ποτήρι μπίρα βαρελιού παρέχει 89 θερμίδες, η μαύρη 100 θερμίδες, η ξανθιά θερμίδες και η πικρή 114 θερμίδες.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
ΤΟ ΠΡΩΙ
Καλό είναι να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα όχι πολύ πλούσιο πρωινό. Πιείτε ένα φυσικό χυμό πορτοκάλι (112 θερμίδες) και φάτε το αυγό που δεν φάγατε το βράδυ (78 θερμίδες).

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: Μέχρι να ετοιμαστεί το γεύμα, μπορείτε να φάτε ένα κουλουράκι ή ένα φρούτο. Προσέξτε μόνο μην το παρακάνετε. Αποφύγετε το συνεχές τσιμπολόγημα, γιατί θα σας φορτώσει με πολλές θερμίδες, αφού δεν καταγράφεται από τον εγκέφαλο ως φαγητό, ώστε να επέλθει κορεσμός, και είναι δύσκολο να ελέγξετε τις ποσότητες που τρώτε.

ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΓΕΥΜΑ

  • Βασικός κανόνας για να μην παρασυρθείτε είναι να βάλετε στο πιάτο σας αυτά που θέλετε και μετά να μην το ξαναγεμίσετε. Έτσι, θα έχετε μια ξεκάθαρη άποψη του πόσο φύγατε. 
  • Για να νοστιμίσετε το φαγητό σας, χρησιμοποιήστε περισσότερο λεμόνι και λιγό¬τερο αλάτι.
  • Καταναλώστε διπλάσια ποσότητα σαλάτας από ό,τι συνήθως, γιατί θα απομακρύνει σημαντικό μέρος του λίπους που θα πάρετε από τα πασχαλινά εδέσματα.
  • Αποφύγετε να καταναλώσετε μαζί με το κρέας και πολλά κίτρινα τυριά, γιατί θα κάνουν το γεύμα σας ακόμα πιο δύσπεπτο.
  • Αρκεστείτε στο γεύμα σας και αντισταθείτε στο γλυκό επιδόρπιο αμέσως μετά το φαγητό, διότι και με επιπλέον θερμίδες θα φορτωθείτε και είναι πολύ πιθανό να νιώσετε δυσάρεστα, αφού θα έχετε επιβαρύνει αρκετά το στομάχι σας.
  • Αν νιώσετε δυσπεψία, αποφύγετε την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, τα οποία δεν ενδείκνυνται όχι μόνο για τη σιλουέτα σας, αλλά ούτε και για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Αντιμετωπίστε τη με ένα απαλό αφέψημα, όπως το χαμομήλι ή ο δυόσμος.

Κοκορέτσι : Για πολλούς το κοκορέτσι είναι το πιο νόστιμο έδεσμα του πασχαλινού τραπεζιού. Περιέχει όμως και πολύ λίπος και χοληστερίνη. Μία μερίδα εστιατορίου κοκορέτσι παρέχει 250 θερμίδες και 160 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης. Γι' αυτό πρέπει να είναι μεζές και σε καμία περίπτωση κυρίως μερίδα. Επειδή λοιπόν ψήνεται πρώτο και σερβίρεται ως μεζές, όσο διαρκεί το ψήσιμο του αρνιού, φροντίστε να μην παρασυρθείτε, γιατί μετά θα συνεχίσετε με κρέας.
Παραδοσιακός οβελίας:  Το αρνί στη σούβλα είναι λιγότερο λιπαρό από το ψητό στο φούρνο, γιατί το λίπος του στραγγίζει κατά το ψήσιμο και μειώνεται περίπου κατά 10% (η αρχική περιεκτικότατα του αρνιού σε λίπος είναι κατά μέσο όρο 30%). Αν όμως κατά τη διάρκεια του ψησίματος το αλείφουμε με λάδι ή βούτυρο για να μη στεγνώσει, τότε το κάνουμε πιο λιπαρό από ό,τι ήταν αρχικά. Μπορούμε για να μη στεγνώνει, να το περνάμε με λίγο λεμόνι. Το λίπος του βρίσκεται κρυμμένο ενδομυϊκά, γι' αυτό και είναι δύσκολο να αφαιρεθεί. Επιλέξτε ένα άπαχο οπτικά κομμάτι και αφαιρέστε του την πέτσα. Από τα πιο άπαχα κομμάτια του ζώου είναι το μπούτι και η σέλα. Από μερίδα εστιατορίου άπαχο κρέας υπολογίστε ότι θα πάρετε περίπου 400 θερμίδες και 100 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης.
Αρνί ή κατσίκι; Τι να Προτιμήσουμε; Στο δίλημμα αυτό απαντήστε με κατσίκι, γιατί είναι λιγότερο λιπαρό (27% λίπος).. Και το αρνί πάντως και το κατσίκι είναι πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και βιταμινών (κυρίως Β), φωσφόρου και σιδήρου.
Σαλάτα: Η σαλάτα θα παίξει σημαντικό ρόλο στο πασχαλινό τραπέζι, γιατί οι πολλές φυτικές ίνες που περιέχει δεσμεύουν και απομακρύνουν μέρος της χοληστερίνης και του λίπους του φαγητού, εμποδίζοντας την απορρόφηση τους από τον οργανισμό. Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν να φάτε περισσότερη σαλάτα από αυτή που συνηθίζετε. Προσέξτε όμως να μην τη λαδώσετε πολύ, και κυρίως να μην της προσθέσετε κάποιο ντρέσινγκ, γιατί θα επιβαρυνθείτε με επιπλέον θερμίδες. Μία κουταλιά λάδι (135 θερμίδες) και λεμόνι είναι ό,τι καλύτερο.
Τζατζίκι: Το τζατζίκι με στραγγιστό γιαούρτι έχει αρκετά λιπαρά (10%), ενώ με πλήρες γιαούρτι έχει 4% λιπαρά. Το τζατζίκι με στραγγιστό γιαούρτι είναι πιο πηχτό, ενώ με πλήρες γίνεται αραιό. Γι' αυτό, αν πρόκειται να το φτιάξετε εσείς, φροντίστε να αναμείξετε στραγγιστό και πλήρες γιαούρτι και προσθέστε όσο το δυνατόν λιγότερο λάδι. Για κάθε κουταλιά τζατζίκι υπολογίστε 40 θερμίδες.
Πατάτες φούρνου: Οι πατάτες φούρνου είναι λιγότερο λιπαρές από τις τηγανητές πατάτες, γιατί η κρούστα που δημιουργείται κατά το ψήσιμο δεν τους επιτρέπει να απορροφήσουν σημαντική ποσότητα λαδιού, σε αντίθεση με τις τηγανητές, οι οποίες λειτουργούν σαν σφουγγάρι και απορροφούν πολύ λαδί. Μία μερίδα πατάτες φούρνου θα σας δώσει περίπου 430 θερμίδες. Γι' αυτό, αν είστε σε δίαιτα, την οποία διακόπτετε χάρη των γιορτών, ή αν θέλετε να διατηρήσετε τη φόρμα σας, φροντίστε να φάτε μία μικρή μερίδα. Βέβαια, το πασχαλινό τραπέζι, επειδή είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, χρειάζεται υδατάνθρακες για να εξισορροπήσει. Τους υδατάνθρακες αυτούς θα τους βρείτε στα αμυλώδη τρόφιμα του τραπεζίου, που είναι συνήθως το ψωμί και οι πατάτες. Μην παρασύρεστε λοιπόν από απαρχαιωμένες απόψεις που υποστηρίζουν ότι δεν κάνει να τρώμε κρέας με πατάτες. Μπορείτε να συνοδεύσετε το ψητό σας με πατάτες, αρκεί να είναι μία μικρή μερίδα. Υπολογίστε ότι 10 τηγανητές πατάτες παρέχουν 150 θερμίδες. Προτιμήστε -αν υπάρχει στο τραπέζι- πατατοσαλάτα απλή, δηλαδή χωρίς μαγιονέζα, αλλά μόνο με λίγο ωμό λάδι, λεμόνι και μαϊντανό, γιατί δεν έχει λιπαρά. Μία ολόκληρη μερίδα παρέχει 190 θερμίδες. Μην ξεχνάτε όμως ότι δεν θα φάτε ολόκληρη μερίδα, οπότε θα πάρετε λιγότερες θερμίδες.
Να προτιμήσουμε λευκό ή κόκκινο κρασί;  Ένα ποτήρι λευκό κρασί παρέχει 70 με 76 θερμίδες. Ένα ποτήρι ροζέ ή κόκκινο 74 θερμίδες. Από άποψη θερμίδων, δεν έχουν μεγάλη διαφορά μεταξύ τους, οπότε μπορείτε να επιλέξετε όποιο θέλετε, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι το κόκκινο είναι πιο εύπεπτο. Και φροντίστε να μην πιείτε παραπάνω από δύο ποτηράκια.
Αναψυκτικά : Τα αναψυκτικά κανονικά δεν πρέπει να έχουν καμία θέση ατό γιορτινό τραπέζι. Είναι πλούσια σε ζάχαρη (10%) και παρέχουν πολλές θερμίδες (160 θερμίδες το κουτάκι). Μπορεί να είναι άκρως απολαυστικά και να δίνουν την εντύπωση ότι διευκολύνουν την πέψη, αυτό όμως είναι απατηλό, γιατί στην πραγματικότητα το διοξείδιο του άνθρακα που περιέχουν προκαλεί φούσκωμα και δυσφορία.

Τα έθιμα είναι για να τηρούνται σύμφωνα με τις παραδόσεις, περάστε καλά λοιπόν αλλά … ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ !!                                                             

                                                                      Καλό Πάσχα !!!

 
< Προηγ.   Επόμ. >
aruro.JPG
SYNTAGH.jpg
Το Άρθρο του Μήνα
Η Συνταγή της Εβδομάδας


diet-in-veggies.jpg
metrhsh.jpg
Διατροφή μέσω Διαδικτύου
Υπολογίστε...







mdiet.gr - Σεραλίδης Γιώργος